New born..

By XimdaX on 1:04 AM

komen (0)

Filed Under:

Assalamualaikum dan salam sejahtera, entry kali ni takdak kena mengena dengan photography tapi sebagai penghargaan kepada seorang isteri. Entri kali ini saya nak berkongsi pengalaman yang baru saya lalui dengan kengkawan semua.

Kisah bermula pada hari Jumaat bersamaan 12/03/2010 lebih kuran jam 11:00 pagi. Sebelum tu saya baring dan terus terlelap. Tiba² saya dikejutkan oleh isteri, saya pun membuka mata dan isteri memberitahu kepada saya yang dia dah turun air. Lalu dengan pantasnya saya bangun dan segera menyuruh isteri bersiap untuk dibawa ke Hospital Seberang Jaya.

3 elemen teknikal yang membuat imej (sambungan)

By XimdaX on 6:49 PM

komen (0)

Filed Under:


1.Aperture  
Aperture menentukan jumlah cahaya yang akan masuk ke sensor.  Nilai/nombor aperture yang kecil menunjukkan aperture yang besar, lens yang baik akan memiliki nilai aperture yang bermula dengan nombor 2, dan lens yang lebih mahal memiliki nilai aperture yang bermula dengan nombor 1.1. Selain dari menentukan jumlah cahaya yang dibenarkan masuk, aperture juga menentukan DOF (depth of field).

Sepetang di Tanjung Piandang

By XimdaX on 11:45 PM

komen (0)

Filed Under:

Salam, entri saya untuk kali ini agak berlainan sedikit dari yang sebelumnya. Tetapi masih berkaitan dengan fotografi. Bukan apa, cuma sekali sekala tu bosan jugak kalau asyik entri yang sama je. Untuk kali ni saya nak berkongsi dengan anda semua gambar yang sempat saya tembak ketika berehat bersama isteri di belakang rumah ibunya di Tanjung Piandang, Perak pada 6/02/2010.Tetapi bukan gambar kami, gambar pemadangan la.. Hehehe. Gambar ni hanya ditembak menggunakan senjata C902 saya sahaja. Jadi, nikmatilah lukisan alam ciptaan yang Maha Agung ini.

3 elemen teknikal yang membuat imej

By XimdaX on 1:47 PM

komen (2)

Filed Under:

Bertemu lagi setelah beberapa hari takde post. Kali ni kita pergi lebih jauh sedikit mengenai DSLR. Setelah kita kenal dan faham serba sedikit mengenai kamera DSLR. Sekarang tibalah masanya untuk memperkatakan mengenai perkara-perkara teknikal yang perlu kita ketahui. Terdapat 3 elemen penting dalam membentuk sesebuah imej iaitu: